Kooi

Home
Voorstelling
Meest gestelde vragen
Voeding
Kooi
Verzorging
Koppelen
Fokken
Ziektes
Kleuren
Onze Chins
Chinmanieren
Update
Te koop / For Sale
Contact


Keuze van de kooi
Plaats van de kooi
Kooi Inrichting
Bodembedekking
Onderhoud
Voorbeelden kooimodellen

De keuze van een kooi :
 
Deze is persoonlijk, maar er moet rekening gehouden worden met volgende punten :

-        minimum afmetingen zijn 80cm hoog, 80cm breed en 50cm diep en zou geschikt zijn voor 2 chins.  Ruimer is altijd leuker voor hen, en indien u meerdere chins samen wil gaan houden, neemt u ook grotere afmetingen.

-        Neem geen te hoge kooi, chins kunnen ferme sprongen maken, maar toch ook verkeerd terecht komen, met nare gevolgen.  Wij raden aan niet hoger te gaan dan anderhalve meter. Vooral als er jongen komen, zouden deze te hoog kunnen gaan klimmen, en naar beneden vallen met fatale afloop. Zelfs die hoogte kan al fataal zijn. Is de kooi toch vrij hoog, richt deze dan in dat ze nooit te hoog kunnen vallen, door middel van ruime zitplanken en takken.

-        Indien u een koppeltje heeft, kan u dus jongen verwachten.  Hou er rekening mee dat deze kleine spruitjes ook door sommige tralies kunnen. Neem zeker geen papegaaien kooi in dit geval, gezien de tralies te ver uit elkaar staan.

-        Een binnenhuisvolière is vaak ideaal voor chins, gezien deze volledig uit ijzer bestaat (knaagvrij).

-        De deuropening is best niet te klein zodat u voldoende contact kan hebben met de dieren, en ze makkelijk zelf naar je toe kunnen komen.

-        De deuropening moet centraal geplaatst zijn zodat u steeds aan de chinchilla kan geraken, waar deze zich ook bevindt in de kooi.

-        Een kooi met plastieken bak onderaan kan, lukt meestal goed en is makkelijk in onderhoud, toch steeds wel met de kans dat ze deze kunnen stuk knagen.

Zelf hebben wij in de huiskamer een omgebouwde vitrine kast als chinchilla kooi.  Dit kan dus ook, hou er wel zeker rekening mee dat de chinchilla’s wel genoeg verluchting kunnen krijgen, eventueel door middel van een opening in het dak te maken en met gaas af te sluiten om ontsnappingen te voorkomen. Ook aan zijkanten kunnen verluchtingsroosters gemaakt worden.

 Up

Plaatsing van de kooi :
Er zijn een paar factoren waar rekening moet mee moet gehouden worden, bij de keuze van de plaats waar de kooi zou staan :
   
     - Tochtvrij, dus niet vlak voor een deuropening.
    
     - Niet in de volle zon. 
    
     - In een kamer waar het tijdens de zomer niet te heet wordt, dus bv geen veranda's 
       waar de temperaturen in de zomer kunnen oplopen tot boven de 30°C.
 
     - Een Chinchilla is niet geschikt om buiten te houden, dus bij voorkeur binnenshuis.

Kooi inrichting :

De kooi kan ingericht worden met zitplankjes en grove takken. 

 De zitplankjes kunnen omlijst worden met een aluminium latje, om een lang gebruik er van te waarborgen.  U kan ze ook zonder omlijsting in de kooi hangen, mits ze regelmatig te vervangen, gezien chinchilla’s hier dolgraag aan knagen, tot er niets meer van over blijft.

Verder kan u grove takken in de kooi plaatsen.  Deze kan u eventueel in de kooi vast hangen, door middel van vijzen.

Bij de keuze van het soort hout, houdt u er wel rekening mee dat sommige bomen niet geschikt zijn. Bepaalde sierbomen bijvoorbeeld kunnen giftig zijn, naaldbomen bevatten hars, dit is een  plakkerige afscheiding wat voor vervelende situaties zou kunnen zorgen in de pels van een chinchilla. Dus neem best bijvoorbeeld neutrale boomsoorten zoals Berk, Canada, Populier, Wilg…  Fruitbomen kan ook vaak genomen worden, wees er dan wel zeker van dat deze niet behandeld zijn met één of ander produkt ter ongediertebestrijding.  

 Up

Bodembedekking :

Er zijn verschilllende produkten die hiervoor kunnen gebruikt worden zoals :

-        Houtkrullen : deze zijn heel goed en goedkoopst, maar liggen wel heel losjes zodat ze al snel rond de kooi gaan verspreid liggen.

-        Beukenhout snippers : iets minder absorberend maar wel gemakkelijk voor het onderhoud rond de kooi. Doordat deze zwaarder zijn, gaan ze beter in de kooi blijven liggen, er zal altijd wel een beetje over de kooirand komen, maar beperkter dan bij houtkrullen. 

-        Geperste stro- of houtvezel korrels : Absorbeert enorm goed, maar kan toch vrij stoffig worden eens ze vochtig geweest zijn. Doch niet schadelijk voor de chins, kan dus perfect gebruikt worden.

-        Aubiose : Absorbeert vrij goed, ligt wat vaster in de kooi dan houtkrullen en is composteerbaar.

-        Vlaslemen : Absorbeert heel goed, ligt wel heel losjes in de kooi en is heel fijn van structuur. Dit zal zich sneller rond de kooi verspreiden, dus vraagt wat meer onderhoud.  Is ook composteerbaar.

 

Zeker niet geschikt als bodembedekking :

-        Stro : deze hebben eigenlijk een structuur zoals een rietje, dus hol binnenin. Hierin kunnen schimmels ontstaan als het stro tijdelijk vochtig is geweest.  Het zou niet zo goed zijn voor de chin indien ze hier van zouden gaan eten.  Ook is stro niet absorberend.

-        Hooi : mag niet als bodembedekker dienen, gezien hooi een onderdeel is van de chinchilla zijn voeding en deze ook hier van gaat eten.

-        Eender welk andere bodembedekker die een chemische of ongezonde samenstelling zou kunnen hebben, gezien men er steeds aan moet denken dat een chin overal aan zou kunnen gaan proeven.

 Up

Onderhoud van de kooi :

Deze mag wekelijks worden schoon gemaakt en voorzien worden van een verse laag bodembedekking. Je zal merken dat de chins genieten van een proper kooitje.  Af en toe eens soppen met een ontsmettend reinigingsmiddel mag zeker.

De drinkfles zal ook regelmatig moeten worden schoon gemaakt met een flessenborstel.

 

Voorbeelden van geschikte kooi modellen :Voorbeelden van ingerichte kooien :

Voorbeelden van zelfbouw-kooien :

 Up