Koppelen

Home
Voorstelling
Meest gestelde vragen
Voeding
Kooi
Verzorging
Koppelen
Fokken
Ziektes
Kleuren
Onze Chins
Chinmanieren
Update
Te koop / For Sale
Contact

Het koppelen van Chinchilla's is vaak een moeilijke taak, hoe makkelijk het gaat hangt van een paar factoren af.  Deze zullen wij op deze pagina beschrijven en het zo goed mogelijk trachten uit te leggen.  Indien u toch ergens zou twijfelen of u goed bezig bent, of niet goed weet wat te doen, hou u zeker niet in om contact op te nemen met ons, wij helpen u er graag mee. Gezien het koppelen toch zeker niet zonder risico's is, zouden wij het erg vinden indien er toch iets zou mis gaan.

Keuze van het geslacht
Koppelen algemeen
Twee jonge chins koppelen
Volwassen en een jonge chin koppelen
Twee volwassen chins koppelen
Een hele groep koppelen

De keuze van het geslacht van uw chins :
U kan verschillende combinaties maken zoals een koppeltje dat bestaat uit man en vrouw, of een koppeltje mannetjes, een koppeltje vrouwtjes, een groep vrouwtjes, een groep mannetjes of een groep die bestaat uit één mannetje en meerdere vrouwtjes.
Dit kan dus allemaal, het eerste wat u zich moet afvragen is of u graag jongen wil of niet.  Indien niet, kan u chins van hetzelfde geslacht samen zetten.
Als u beslist een groep samen te zetten, is het makkelijkst om deze ineens te maken met jonge chins, zo gaan er in de toekomst het minste problemen voorkomen.  Het is namelijk zo, dat een groep perfect kan, maar het kan soms zijn dat een vrouwtje tijdelijk last heeft van haar hormonen, voornamelijk tijdens een zwangerschap, en zo toch ruzie kan beginnen maken op die moment.  Meestal gaat het wel heel goed, maar het is zeker niet uitgesloten dat het kan voorvallen. Dus bij deze keuze, steeds een reserve kooi bij de hand hebben.  Zo een reserve kooi wordt ook gebruikt als wenkooitje, en hoeft niet te groot te zijn, gezien het steeds maar een tijdelijk verblijf zal zijn.  Komt het dus voor dat uw chins later toch eens ruzie krijgen, dan gaat de ruziemaker in de kleine kooi, naast de oorspronkelijke kooi, en kan u haar na een paar dagen eens terug in de groep proberen zetten. Meer hierover in de rubrieken hieronder.


 Up

Eerst even een uitlegje over het koppelen algemeen :

Indien je reeds een chinchilla zou hebben, en je wenst er een ander bij te zetten, let dan wel op dat ze elkaar niet aanvallen.  Hoe graag ze ook een soortgenootje hebben, in het begin kan het zeker voorvallen dat ze elkaar niet aanvaarden.
Het beste is dat U de chins eerst aan elkaar laat wennen, door middel van een kooitje naast of in de oorspronkelijke kooi te plaatsen, zodat ze elkaar kunnen zien en ruiken en op deze manier elkaar wat beter kunnen leren kennen.  De kooien mogen zo dicht staan zodat ze net met elkaars snuitje tegen elkaar kunnen raken.  Het beste is zo een 2 cm plaats tussen de tralies van beide kooien.  Indien U de wenkooi in de kooi plaatst, let er dan wel op  dat de chin in de wenkooi niet aan de pootjes kan bijten van de chin die eventueel bovenop de wenkooi gaat zitten.
Eens ze wat aan elkaar gewend zijn, kan u proberen ze reeds samen te brengen maar steeds goed in de gaten houden.  Doe dit nooit als u niet thuis bent daarna!! Breng ze voor het eerst samen overdag, omdat ze dan minst actief zijn, maar hou ze tot ’s avonds laat in de gaten, want ze kunnen overdag goed overeen komen en ’s avonds toch gaan ruzie maken.  Laat ze desnoods in het begin enkel overdag samen en ’s avonds terug apart. 
Vertrouw het pas om ze samen te laten, als ze beiden mooi dicht tegen elkaar aan gaan zitten, en er geen protest meer wordt waargenomen, en dit wel ’s avonds.  Want zolang één chin in de ene hoek van de kooi zit, en de andere helemaal in de andere hoek, bij wijze van spreken, dan is er nog geen sprake van echte vereniging.
Het koppelen van volwassen chins kan vaak toch wel een weekje duren.

Indien je hen toch van de eerste keer bij elkaar wil proberen zetten, moet je ze constant in de gaten kunnen houden en van zodra er eentje aanvalt, direct uit de kooi nemen en in de kleine wenkooi zetten.  Zodat deze dit opneemt als een soort van straf.  Degene die aanvalt is gewoonlijk de chinchilla die je al het langst bezit en de kooi reeds gewend is, omdat dit zijn territorium is en dit wil verdedigen.

Indien u zelf voordien in het bezit was van een koppeltje, en door één of andere oorzaak was u het mannetje verloren en u wil nu een nieuwe chin bij uw vrouwtje plaatsen, hou er dan wel rekening mee dat er de mogelijkheid is dat deze zwanger zou kunnen zijn.  Vele chins kunnen heel moeilijk te koppelen zijn tijdens een zwangerschap, en moet er soms zelfs gewacht worden tot dat de jongen geboren zijn, en ook hun 8ste week voorbij zijn, zodat ze van hun moeder weg kunnen.  Dit is niet altijd het geval, maar komt toch vaak voor.  Ook als u reeds een koppeltje heeft en u wil er nog een vrouwtje bij plaatsen, hou dan met deze feiten rekening en zorg zeker voor een reserve kooi, want die zou wel eens van pas kunnen komen.
 
 Up

Twee jonge chins van 8 weken koppelen :
Dit zal zelden problemen geven en kan u meestal gewoon bij elkaar zetten. Let wel op, dit is wel indien geen van beiden reeds in de kooi gehuisvestigd was, dus als ze beiden in een vreemde omgeving komen.  Ook al zou er toch reeds eentje de kooi gewend zijn, meestal zal het toch direct lukken met beestjes van deze leeftijd.
Eens de leeftijd van 3 maand voorbij, gaat het vaak ook nog wel goed, maar moet men toch iets voorzichtiger zijn.
 

U heeft reeds een volwassen Chinchilla maar wil er een jong bij zetten :
Hier toch wel even opletten, hoe moeilijk of hoe makkelijk het kan gaan, zal afhangen van uw volwassen chin.  De jonge Chinchilla gaat niet aanvallen, maar de volwassen zou dit wel eens kunnen doen.  Over het algemeen gaat het wel beter om een jonge bij een volwassen chin te plaatsen t.o.v twee volwassen chins samen krijgen.
U kan het eerst overdag eens proberen en goed in de gaten houden wat de volwassen chin gaat doen.  Valt deze direct aan, dan moet zij in een wenkooitje.
 

Twee volwassen chins koppelen :
Indien je deze chins dezelfde dag ergens gaat halen, en ze bij uw thuiskomst direct samen in de kooi wil proberen plaatsen, kan dit vaak goed gaan.  Maar toch steeds goed in de gaten houden, want dit is geen garantie, het kan evengoed mis gaan.
Als u thuis reeds een chinchilla had, en u wil er een volwassen chin bij zetten, zou ik toch aanraden eerst met het wenkooitje te werken. Meestal gaat het in dit geval mis en gaat de chinchilla die u reeds had, in de aanval.
 
Up

Een hele groep koppelen :
Als u van plan bent een hele groep chinchilla’s te houden, moet u wel met een paar factoren rekening houden.  Indien u een groep maakt waarmee u ook wil gaan fokken, mag er maar één mannetje aanwezig zijn.  NOOIT meerdere mannetjes samen met één of meerdere vrouwtjes, dit gaat gegarandeerd fout aflopen, is het niet in het begin, dan is het later wel.  Van zodra één van de vrouwtjes bronstig wordt, gaan de mannetjes er om vechten om deze te kunnen dekken.
Dus altijd één mannetje met één of meerdere vrouwtjes.
U kan wel meerdere mannetjes samen houden, zolang er geen vrouwtje in de buurt is, dus ook niet in een kooi naast de kooi van de mannetjes.
Ook een groep vrouwtjes gaat prima samen.

Om deze chins allemaal aan elkaar te laten wennen, komt wel wat bij kijken.  Vaak hebben mensen eerst een koppeltje en plaatsen er later nog een vrouwtje bij, en dan is het koppelen op de manier welk hierboven reeds werd beschreven.
Maar als u ineens een groep chinchilla’s wil maken, zal u eerst twee chins aan elkaar moeten laten wennen, dan de derde, dan de vierde… enz…op dezelfde manier, dus met het wenkooitje.
Indien u de chinchilla’s op dezelfde dag gaat halen, en zij bij u thuis dus allemaal in een vreemde omgeving terecht komen, kan u het wel eens proberen om ze ineens allemaal samen in de kooi te zetten.  Bij ons is dit over het algemeen al goed gelukt, maar toch kan er eentje tussen zitten die ruzie gaat maken, en als u deze niet direct weg neemt, gaan de andere uit schrik hierop reageren, en zal het snel ruzie zijn tussen alle chins.  Dus als u het overweegt ze toch allemaal ineens samen te zetten, blijft dichtbij en haal de ruziemaker direct weg!!  Nogmaals… U kan dit enkel proberen als de chins op hetzelfde moment bij u thuis arriveren, en indien u ze continue in de gaten kan houden.  Als u dit doet zonder toezicht, zou u wel eens kunnen thuis komen en een nare ontdekking kunnen doen.  En ook hier weer, het kan goed gaan overdag, maar ’s avonds niet meer, hou daar zeker rekening mee!!
 

 Up