Voeding
Home
Voorstelling
Meest gestelde vragen
Voeding
Kooi
Verzorging
Koppelen
Fokken
Ziektes
Kleuren
Onze Chins
Chinmanieren
Royal Persian Angora
Update
Te koop / For Sale
Contact
Shows

 

Onze chinchilla's krijgen Deense Chinchillavoeding (vanaf 12/2009).

 

De Deense voeding is een topvoeding en wordt  al jarenlang met succes gebruikt door de grootste Chinchilla farmen in Denemarken.

 

 

Een heel belangrijk punt, als u uw chinchilla een lang en gezond leven wil geven.  De voeding van een chinchilla is voedingsstof -arm en ruwe celstof rijk. Als zij een te rijke voeding krijgen, zoals oliehoudende zaden, pellets met een verkeerde samenstelling, snoepgoed met een te hoog suikergehalte enz… dan zou hij problemen met het spijsverteringsstelsel kunnen krijgen, dat merkbaar is doordat de chin diarree of verstopping krijgt.
Het kan ook zijn dat er voorlopig niets te zien is aan uw chin, maar dat hij een korter leven zal tegemoet gaan.

Basisvoeding
Snoepgoed
Hooi
Water
Knaagsteen
Overschakeling van voeding
 

Basisvoeding :

Uiteindelijk is het heel eenvoudig om een chin de juiste voeding te geven, want deze bestaat uit maar enkele produkten en dat is een goede chinchillapellet, hooi en water. 
Vertrouw ook niet altijd op wat er voor chins verkocht wordt, er zijn verschillende voedingen op de markt die niet goed zijn voor chins, ook al worden ze er voor verkocht.  Koop steeds een gewone pellet van goede kwaliteit, en zeker geen mengeling. Bij het geven van mengelingen gaan zij selectief eten. Ook al eten zij uiteindelijk heel het potje misschien wel leeg, toch zullen zij eerst al het lekkers er uit halen, en dan het minder lekkere. Dit lekkerste is dan ook we meestal het minst goede voor hen. Dus enkel pellets speciaal voor chinchilla's!!!

Wij geven de chins telkens ’s avonds eten, en krijgen zeker genoeg zodat er de volgende dag nog een hoeveelheid eten over is.  Indien het eetpotje leeg zou zijn, zou het kunnen betekenen dat ze niet genoeg gehad hebben.  Chins zullen zichzelf niet overeten in de pellets, dus u moet geen schrik hebben om voldoende te geven.  Geef wel enkel de hoeveelheid voor één dag en dagelijks vers, anders zouden ze het kunnen bevuilen.

De dagelijkse hoeveelheid  per chin is verschillend maar zal gemiddeld rond de 40 gram per dag liggen, of ongeveer 1kg per maand.  Hou hier rekening mee bij de aankoop van uw voeding, zodat u niet te veel ineens gaat aankopen, zodat ze op tijd kunnen verbruikt worden, gezien Chinchilla-pellets  beperkt houdbaar zijn.

                          
 Up

 
Snoepgoed :

Verder kan u ook wel een snoepje geven, want daar zijn ze natuurlijk verzot op, en is tegelijkertijd ook een truukje om jouw chin tam te krijgen.

Als snoepje geven wij gewoon een hard gedroogd stukje brood, dit is wel een heel klein stukje en dus geen hele snede.  Snij de snede brood, als ze nog mals is, op blokjes van anderhalve centimeter, laat deze goed drogen (op de verwarming of eventueel in de oven) tot dat ze krokant zijn, en ze zullen er gek op zijn.  Ook dit geven wij 's avonds en ze zullen er dan ook op staan dat ze dit elke avond krijgen, en vragen er om.

Ook in de winkels zijn verschillende snoepjes voor chins verkrijgbaar, deze kunnen ook gegeven worden maar zeker niet in overdrijven.

Geef enkel snoepjes die je uit de hand kan geven, en die zo klein zijn dat ze direct worden opgegeten.  Geef dus geen knaagstokken die men in de kooi moet hangen, want een chin zou er al gauw te snel en te veel van gaan eten.

Een rozijntje kan ook, maar geef hem dit om de twee dagen, en dan wel maar eentje.  Te veel rozijntjes kan nogal snel diarree veroorzaken.

Als u zich houdt aan de voorschriften van de voeding, zal u nog lang veel plezier aan uw huisdiertje kunnen beleven. 

 Up

Hooi :

Geef ze dagelijks een hoeveelheid hooi, en wel een portie die ze dezelfde dag nog zullen opeten, en er dus geen hooi op de bodem blijft liggen. Als er te veel hooi wordt gegeven, bestaat de kans dat ze op de overschot gaan urineren, het zou niet zo goed zijn als ze van het vuile hooi nog gaan eten, meestal laten ze het dan gewoon liggen, maar beter toch voorkomen.
Dagelijks ongeveer een handje vol hooi per chin zal voldoende zijn.


Water :

Geef je in een drinkfles zodat het steeds zuiver blijft.  Er zijn verschillende maten en modellen te verkrijgen in de dierenspeciaalzaak. Zorg er echter voor dat de grootte van de drinkfles voldoende is voor het aantal chins, zodat ze nooit zonder komen te zitten.  De gemiddelde opname per chinchilla is tussen de 40 en 60cl per dag.

 Up

Knaagsteen :

Zorg er steeds voor dat er een goede knaagsteen aanwezig is.  Neem geen te grote, eens ze te rond of te vuil zijn laat een chin deze gewoon liggen.  Een nieuwe met hoekige randen daar zijn ze steeds gek op, dus beter regelmatig een nieuwe geven.

In de dierenspeciaalzaak kan u verschillende knaagstenen kopen voor de chins of u kan ook gewoon naar een doe-het-zelf zaak gaan, om daar een gasbetonblok (Ytongsteen) aan te kopen. Deze moet u dan wel zelf in stukjes kloppen of zagen. Geef de stukken niet te groot, ze worden snel bevuild en moeten dan vervangen worden. Ook heeft een chin heel graag veel hoekjes en kantjes om aan te knagen, dus kleine steentjes die vaker kunnen vervangen worden geeft hun hierin voldoening.

 
Overschakelen naar een andere voeding :

Steeds opletten wanneer men beslist een andere voeding te geven.  Chinchilla’s zijn nogal gevoelig om plots een andere voeding te moeten verteren waardoor ze makkelijk diarree zouden kunnen krijgen.  Het is aan te raden de pellets eerst te mengen, en geleidelijk aan meer van de nieuwe voeding onder de oude voeding te mengen en dan pas kompleet over te schakelen op de nieuwe voeding. Dag 1 geeft u 90% van de huidige voeding en mengt dit met 10% van de nieuwe voeding. Dag 2 geeft u 80% van de huidige voeding, 20% van de nieuwe. En zo gaat u verder zodag u na ongeveer 10 dagen bent overgeschakeld. Er langer over doen kan zeker geen kwaad, maar tracht deze periode niet te verkorten.

 Up